Sådan bekæmper du jordhvepse i din have

Jordhvepse er de aggressive hvepse, som slår sig ned i huller i jorden i din have. De kan give store gener, hvis du kommer til at træde på deres bo. Se hvordan du bekæmper jordhvepsene herunder.

Jordhvepse ved indflyvningshul til jordhvepseboJordboende hvepse kan være et ubehageligt selskab. Jordboet kan være svære at få øje på, og derfor kan børn og voksne komme til at træde på eller ved boet, og få hvepsene til at angribe.

Hvad er jordhvepse?

Jordhvepse er nøjagtigt det samme som “almindelige” hvepse. Forskellen er blot, at de har valgt at bygge deres bo i et hul i jorden, i stedet for et hvepsebo i træ, hæk, skur og lignende.

Er hvepsene i jorden skadedyr?

Jordhvepse er som udgangspunkt nyttedyr, som hjælper med blomsters formering, og samtidigt bekæmper flere slags skadedyr, som kan angribe dine blomster, planter og afgrøder. Jordhvepse kan dog være generende, hvis de bygger deres bo i din have, så du eller andre kan komme i kontakt med dem.

Det kan derfor være nødvendigt at bekæmpe jordhvepsene.

Sådan bekæmper du jordhvepse

Når du skal bekæmpe et jordhvepsebo, skal du være opmærksom på, at boet kan være forholdsvist stort. Det er meget svært at se størrelsen over jorden, men boet kan som et frithængende hvepsebo, indeholde flere tusinde hvepse. Dan dig derfor et overblik over boet, inden du starter bekæmpelsen.

Hvor stor aktivitet er der ved indgangen? Er der flere indflyvningshuller? Modsat alm. hvepsebo, har jordhvepsebo ofte mere end ét indflyvningshul. Specielt hvis boet er i stensætninger og lignende, kan der være flere indgange.

Jordhvepsene kan bekæmpes med mange af de samme midler, som et alm. hvepsebo. Du kan bruge gift som eks. hvepsespray, hvor du fylder boet med en skumgift, der øjeblikket dræber hvepsene i boet. Husk blot at du sikrer alle indgange til boet, så de ikke flyver ud af bagdøren.

Du kan med fordel bekæmpe hvepsene om aftenen. Her er der flest hjemme i boet, og de er roligere på denne tid. Det sikrer dig roligere arbejdsbetingelser, og mindsker risikoen for at de angriber dig.

Du kan også købe insektpudder til bekæmpelse af hvepsene. Pudderet strøs ud foran hvepseboet indgange, hvorefter hvepse vil få det på sig, og føre det med ned i jordboet.

Vandslangen kan også være effektiv. Så kan du simpelthen skylle deres bo i stykker, og tage en del hvepse med samtidigt. I de sene aftentimer tænder du din vandslange med en god dyse på, så du får en skarp stråle. Stik den ned i indgangshullet og gå så væk. På sikker afstand kan du så slukket igen efter 10-15 min eller lignende. Observér dagen efter, og gentag proceduren, hvis der stadig ses aktivitet omkring boet.

Benzin kan også bruges. Forsøg dig ikke med afbrænding, men fugt i stedet en klump køkkenrulle med benzin, og stik denne ned i hullerne. Sørg for at dryppe mere benzin på løbende. Dampene vil tage livet af hvepsene.

Forebyggelse af jordhvepse

Jordhvepse kan ikke het undgås, men der findes flere ting du kan gøre, for at mindske risikoen for at de flytter ind i din have. Jordhvepsene er bl.a. glade for at flytte ind i gamle muldvarpegange. Så har du haft muldvarpe i haven, skal du sørge for at få dækket huller og gange til, så hvepsene ikke finder et indflytningsklart hul i din græsplæne.

Det samme gælder for huller efter mus og mosegrise.

Har du gravet planter op, kan der også hurtigt opstå huller og huler, hvor jordhvepsene kan slå sig ned.

Det gælder også gamle træstubbe, og større grene som ligger og rådner. Hvepsene kan hurtigt finde steder at komme ind, og så er der ikke langt til et hvepsebo på eller i jorden.

Når du vil forebygge jordhvepse, bør du allerede tidligt på sæsonen, kigge efter mulige bosteder, og hvepsebo der allerede er undervejs. Jo tidligere på året du opdager boende, jo mindre er de, og dermed også nemmere at bekæmpe.

Få hjælp af en skadedyrsbekæmper

Oplever du store gener med jordhvepsebo og jordhvepse, kan det være nødvendigt at nødvendigt at få hjælp hos en professionel skadedyrsbekæmper, sommer ekspert i fjernelse af hvepse. Tag et kig på vores liste over skadedyrsbekæmpere.